marți, 13 iulie 2010

Insula Aegina


Aegina te intampina cu o coloana unica ramasa din templul lui Apolo. Locul se numeste Kolona si excavatiile au scos la suprafata mai multe ruine. Aegina, a doua insulă ca mărime din Golful Saronic a înflorit prin artă şi cultură în condiţii de invidiată prosperitate economică. Bogăţia Aeginei, strălucirea ei n-au dat pace ambiţiilor Atenei până ce, în anul 454 î. de Ch., în secolul de aur al lui Pericle, cetatea lui Fidias şi Sofocle nu şi-a văzut împlinit visul de a pune stăpânire pe insulă. Din păcate aceasta a însemnat şi stoparea dezvoltării ei. Din strălucirea de altădată, din înfăptuirile antichităţii au rămas numai ruinele. Principalul monument antic este Templul doric dedicat Atenei Aphaia, parţial reconstituit.
Ca in toate porturile numeroase cafenele si taverne sunt pe linia creand o atmosfera intima. Orasul este situat pe malul nord-vestic al insulei Aegina. Numeroasele biserici – vreo 40 – viile care îmbogăţesc insula şi mai ales Templul doric cu linia sa încântătoare justifică vizita în Insula Aegina.
Am vizitat noua manastire Agios Nectarios, in constructie, plina de flori de bougainvilles si trandafiri japonezi. Este bine de stiut ca scriitorul Nikos Kazantzakis autorul romanului Zorba Grecul a trait in Aegina, unde exista o casa memoriala a acestuia. In timpul marsului, de la Poros la Aegina a fost servit pranzul la bordul naei, apoi a urmat un spectacol cu muzica si dansuri grecesti. A fost placut. Pana la sosirea in portul Piraeus am fost insotiti de un stol de pescarusi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu