sâmbătă, 3 iulie 2010

Cap Sounion


Din Atena am pornit sa vizitam litoralul peninsulei Attica (se presupune a fi cel mai elitist litoral din Grecia), traversand Glyfada, elegantul cartier al Atenei.

Ca punct final al vizitei a fost stabilit cel mai sudic punct al regiunii Attica - capul Sounion, care servea, inca din antichitate, ca reper tuturor navigatorilor.

Cu aceasta ocazie permite-mi sa-ti spun o mica legenda – legenda marii Egee. Se zice ca regele Egeu a stabilit cu fiul sau Tezeu, care trebuia sa ucida minotaurul din labirint, ca, la intoarcere, corabia lui sa aibă panzele albe in caz de victorie sau negre in caz ca va fi ucis in lupta. Tezeu, bucuros de victorie a uitat de intelegerea facuta cu tatal sau si s-a intors cu corabia cu panzele negre. Rege Egeu, vazand corabia cu panzele negre, de suparare s-a aruncat in mare. De atunci marea s-a numit Egee.

Pana la cap Sounion, se pot vedea plajele splendide ale marii Egee, apa limpede are o culoare superba – albastrul egeean, este fara alge sau alte gunoaie, cum mai vezi pe la noi.

In departare se zaresc coloanele albe ale templului lui Poseidon - un important sanctuar din aceasta regiune. Sanctuarul Sounion a fost mentionat si in Odisee ca locul in care Menelaos l-a ingropat pe Phrontes.

Din cele 34 coloane initiale, mai sunt in picioare, astazi, 15 coloane. Se zice ca pe o coloana si-a gravat numele chiar lordul Byron.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu