Istorie si legenda


 Sidirocastro
Este prima localitate din Grecia pe care o intalnesti, la cca 20 km de granita cu Bulgaria, constituid principala legatura dintre nord si sud.
            Clima este destul de blanda, cu temperaturi in medie: vara intre 180C si 360C, iarna intre -1 si -90C.
            Principalele obiective ce pot fi vazute in Sidirocastro sunt: ruinele castelului bizantin, biserica Agios Dimitrios (sapata in stanca – poate fi vazuta in slide show prezentat), fortareata Issari, lacul artificial Kerkini (in acest habitat natural traiesc peste 300 de specii de pasari), izvoarele termale (apa are o temperatura de 45°C), fortareata Roupel, Gradina Botanica si Acvariul din Vyronia si statiunea alpina Lailia.
            Ca sarbatoare principala (a orasului) este festivalul orasului cu ocazia aniversarii eliberarii de sub dominatia otomana din 1913, din 27 iunie.

             Fortareata Roupel, situata pe drumul national Serres-Promahon, a fost fortificata in 1914, fiind un punct strategic pentru accesul in Grecia. Aici, in timpul primului razboi mondial a fost oprita inaintarea trupelor germane si bulgare.


         Leul de la Amfipolis

Leul de la Amfipolis este o statuie memoriala a unui leu uriaş, găsit în bucăţi în 1912. În 1922 Arheologii au descoperit baza sa prin dragarea raului Strymon, fiind restaurată în 1936. Aceasta statuie datează (probabil)  din secolul 4 î.Hr.
Se presupune ca aceasta statuie a fost construita in onoarea lui Laomedon, însoţitorul lui Alexandru cel Mare, marinar din Mytilene, care mai târziu a devenit guvernator al Siriei.

Ouronopolis

            , the port of passage for pilgrims and scholars alike who visit this unique monastic republic.Aceast sat pitoresc Ouronopolis (orasul ceresc – in traducere) cu aApproximately a hundred houses huddling around a Byzantine tower, on the north finger of the Halkidiki peninsula in Northern Greece.proximativ o sută de case, construite în jurul unui turn bizantin,The gateway to Mount Athos este poarta de acces pentru pelerini, calugari si turisti care viziteaza acesta unica republica monahala de la Muntele Athos, numita si Grădina Maicii Domnului. The small village blessed with a mild climate (Click here to see today's weather) , a clear blue sea and endless golden beaches.
Principalul reper al aşezării îl reprezintă turnul bizantin, cea mai impunătoare structură monumentală din peninsula Halkidiki, construită în secolul al XIV-lea prin strădania mânăstirii Vatopedu. Turnul înalt din piatră, cu ferestre înguste la partea superioară, stă mărturie, de peste şase veacuri, atacurilor piratereşti din apropierea Muntelui Athos, iar în prezent funcţionează ca muzeu al antichităţilor creştine din Halkidiki, si ocazional expoziţii de arta ale artiştilor amatori.
Toate casele, ca in mai toata Grecia, sunt tencuite in alb, acoperisuri de culoare rosie, balcoane din lemn, stradutele inguste sunt pietruite si peste tot vezi multe ghivece cu flori de toate culorile (muscate, garoafe, leandri etc), ceea ce da un farmec deosebit acestei asezari.
Pe promenada portului sunt multe restaurante si cafenele de unde poti admira tot spectacolul oferit de freamatul micutului port, diferite nave de pasageri si ambarcatiuni de la barci cu motor la cele mai scumpe iahturi.
 
       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu