marți, 7 august 2012

Cetatea Râșnov


          Cetatea Râșnov este o cetate medievala, amplasată pe un deal calcaros, la sud de orașul Râșnov, în județul Brașov. Este unul din ansamblurile fortificate care s-a păstrat cel mai bine până în zilele noastre. 
              Se presupune că cetatea a fost ridicată pe locul unei fortificații din lemn ridicată de Cavalerii Teutoni (sec. XIII). Scopul cetății a fost acel de a apăra de atacurile destul de frecvente ale turcilor și tătarilor. Ea a fost construită de oamenii locului, nu are un stil arhitectonic cunoscut, fiind destinată scopului propus, acela de apărare și să fie o cetate greu de cucerit. 
             La construcția cetății s-a folosit piatra și cărămida. Accesul în cetate se face printr-o incintǎ înconjuratǎ de un zid de piatrǎ, astăzi în ruină, având la extremitatea de est un turn dreptunghiular (astăzi este numai parterul), iar pe celelalte trei laturi, sud, vest, vest – nord zidurile sunt flancate de pante abrupte cu o înălțime de aproximativ 150 m. 
             Cetatea are două curți. Zidurile curții exterioare sunt cam de 5 m înălțime și 1,5 m grosime. Curtea exterioară din partea estică a cetății era folosită pentru adăpostirea animalelor și are o intrare specială pentru introducerea alimentelor și armamentului. Animalele erau introduse pe sub turnul pătrat. Curtea interioară era pentru locuit și avea cămări cu alimente pentru vremuri de restriște. 
             Punctul slab al acestei cetăți era unui izvor de apă potabilă. În timpul unui asediu, atacatorii au surpins apărătorii cetății când luau apă de la acel izvor. blocând alimentarea cu apă cetatea a fost obligată să capituleze. După acest eveniment nefericit s-a luat decizia de a se construi o fântână interioară săpată în stâncă. 
            Legenda spune că fântâna a fost săpată de 2 prizonieri turci timp de 17 ani la o adâncime de 146 m, cu promisiunea de a fi eliberați la terminarea lucrării. 
            Cetatea este foarte aproape de Poiana Brașov, la câțiva km. Merită să fie vizitată. De sus, din cetatea, vezi aproape toată Țara Bârsei, toate localitățile din jurul cetății.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu