vineri, 15 iunie 2012

Sambata de Sus - Mănăstirea Brâncoveanu


          Sâmbăta de Sus este o localitate din județul Brașov, în Țara Făgărașului (depresiunea Făgăraș), la poalele munților Făgăraș. Aici se află renumita Mănăstire Brâncoveanu.
          Existența mănăstirii este menționată prima dată în 1654, odată cu preluarea moșiei și satului  Sâmbăta de Sus de către Preda Brâncoveanu, atunci când s-a construit o bisericuță din lemn pe valea râului Sâmbăta.
            Domnul Țării Românești (1688-1714), Constantin Brâncoveanu a zidit pe locul acesteia, în 1696, o mănăstire din piatră și cărămidă. 
        Pentru apărarea ortodoxiei de catolicism, domnitorul a transformat și reorganizat mănăstirea dintr-o mănăstire cu călugări sihaștri într-o mănăstire mai mare cu o viață de obște, unde munceau, se rugau împreună.
          Tot aici, domnitorul a înființat o școală de grămătici, un atelier de pictură și o mică tipografie.
          Restaurarea bisericii a fost începută de Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române din Ardeal, Nicolae Bălan. Al doilea ctitor al mănăstirii este Regele Mihai. Sfințirea biserii restaurate a fost făcută în 1946.
     În muzeul mănăstirii vei vedea o bogată colecție de picturi vechi pe sticlă, icoane pe lemn, diverse veșminte preoțești, o bogată colecție de carte veche, manuscrise, obiecte de cult.
   Biblioteca mănăstirii are circa 35.000 volume de carte.
   În afara mănăstirii se află Academia Sâmbăta.
       Biserica Ortodoxă Română, după căderea comunismului, canonizează pe voievodul Constantin Brâncoveanu (1992), iar în 1993 se sfințește noua biserică., astfel, mănăstirea are două biserici cu Hramul sfinților Martiri Brâncoveni. Mormântul lui Constantin Brâncoveanu este situat în fața bisericii noi, sub coloane.
Dacă vrei să citești articole interesante și să câștigi și bani, apasă aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu