luni, 30 mai 2011

Prin Delta Dunarii

Ai fost în Delta Dunării? Vrei dar nu știi cum să procedezi? Ți se pare prea complicat? Nu știi cum să ajungi? Poți să vezi un colț din deltă fără prea mari cheltuieli. Îți spun cum am făcut eu.
Ai autoturism? Nimic mai simplu. Stabilești ca țintă localitatea Murighiol din județul Tulcea. Este ușor de ajuns – din Tulcea sunt indicatoare care te îndrumă, drumul este foarte bun. În Murighiol te duci la debarcader, de unde poți închiria o barcă pentru o plimbare de câteva ore prin deltă intrând pe canalul Uzlina. Ai să vezi și fosta casă de protocol a lui Ceaușescu – situată pe malul Dunării.
În funcție de posibiltăți îți poți alege cu ce tip de barcă vrei să vizitezi delta. Eu nu m-am tocmit, dar probabil, se putea negocia prețul. Este în jur de 50 lei de persoană.
Este o frumusețe, în special acum când vegetația este în creștere. Frunzele nuferilor sunt, parcă, niște farfurii gate pentru servit masa.
Trebuie să ai o cremă de protecție solară la tine, ceva să pui pe cap și eventual ceva mai gros pentru îmbrăcat – se face curent în timp ce te deplasezi cu barca prin deltă.
Mai multe imagini in slideshow-ul de mai jos.

vineri, 20 mai 2011

Voineasa

Voineasa este amplasată pe valea Lotrului, la poalele munților Lotrului. Este o stațiune montană, situată la altitudinea de 650 m, înconjurată de păduri de brad, molid și fag, o zonă liniștită cu aer ozonat, cu locuri bune de pesciut păstrăvi – din râu Lotru și lacul Vidra.

Baza de tratament este dotata cu aparatura moderna unde se poate trata nevroza astenica, surmenajul fizic si intelectual, afectiuni ale aparatului locomotor, ale cailor respiratorii si alte boli asociate.

Din stațiunea Voineasa poți să pornești pe diverse trasee turistice către Cataractele Lotrului, pădurea rezervației naturale Latorița , hidrocentrala de la Ciunget, lacul de acumulare Vidra și Obârșia Lotrului o zonă frumoasă de campare.



luni, 16 mai 2011

De la Orsova la Voineasa

Dupa ce am iesit din Orsova, am luat-o pe E 70 spre Timisoara, un drum care nu arata a european, mai aproape era de un drum interjudetean. Este adevarat ca se incepusera lucrarile de reabilitare (asta era in 2006, nu stiu cum este acum).

Primul popas l-am facut la o biserica sapata in stanca schitul Piatra Scrisa, langa localitatea Armenis. Începuturile acestei manastiri este legata de gasirea unei icoane zugravite pe stanca, icoana sfintei treimi ce poate fi vazuta pe stanca negricioasa.

Tunelul feroviar ce trece prin zona a fost deviat cu cativa metri pentru pastrarea integritatii icoanei. Mai multe legende despre acast schit gasesti pe net.

Apoi am trecut prin Caransebes si m-am indreptat spre Sebes. Am facut un popas la Sarmizegetusa, cred ca stii ce a fost. Cateva imagini.




Am facut un mic ocol sa vizitam biserica din piatra din Densus, Sf. Nicolae. Se pare ca este una din cele mai vechi biserici din tara. A fost construita din pietre romane fasonate aduse din ruinele Sarmizegetusei din apropiere. S-au pastrat cateva fragmente valoroase de pictură murala, datând din 1443. Merita efortul.



De aici am luat-o spre Sebes, cu intentia de a ajunge la Voineasa. Ne-am hotarat s-o luam pe valea Sebesului, am trecut pe langa lacul Oasa, Obarsia Lotrului spre Voineasa. A fost un traseu mai lung si destul de dificil, mai ales pe distanta lacul Oasa – Obarsia Lotrului, un drum forestier cam valurit.



duminică, 8 mai 2011

Orsova

Din Baile Herculane am coborat pana in Orsova, la Dunare.

Orsova - oras si port la malul Dunarii, la contactul dintre Munţii Almăjului cu Podişul Mehedinţi, pe malul lacului de acumulare Porţile de Fier.

De notat faptul ca, orasul Orsova, asa cum il vedem acum este un oras nou, stramutat din vechea locatie pentru a permite crearea lacului de acumulare a hidrocentralei Portile de Fier.

Biserica catolica din Orsova