joi, 16 iulie 2015

Zarnesti - rezervatia de ursiRezervația de urși – Zărnești

              Amplasare

             Rezervația de urși este plasată pe un deal la intrarea în Zărnești, la 2 km de drumul național DN 73A Râșnov-Zărnești numita LiBEARty cu o suprafață de 69 ha, înființată în 2005, deschisă din când în când până în 2008, moment când s-a stabilit un program permanent de vizitare. 

               Istoric 

           Ursul brun este protejat, conform Convenției de la Berna, Convenție la care și România a aderat în 1993. În anul 2005 Asociaţia Milioane de Prieteni și-a propus să realizeze rezervația de urși LiBRARty, la acest proiect alăturându-se și WSPA (Societatea Mondială pentru Protecţia Animalelor). 
            Rezervația LiBEARty a fost creat în memoria ursoaicei Maya, fiind căminul multor urși care au fost supuși la rele tratamente în captivitate. Maya a fost o ursoaică care a trait într-o cușcă mică în fața unui hotel de lângă castelul Bran, în condiții mizerabile, fără hrană, apă și căldură murind de tristețe, automutilându-se. Asociația MILIOANE DE PRIETENI s-a angajat să creeze această rezervație pentru toți urșii bruni din țara și din toată lumea, pentru a evita astfel de situații.
            Sunt 78 urși bruniți unul negru asiatic în rezervație, fiecare cu propria poveste.Urșii au fost aduși în rezervație din diferite gradini zoologice desființate, circuri sau din diferite locuri unde erau ținuți (în fața unor restaurante sau hoteluri ca atracție turistică) în condiții mizere. 

    Vizitare

            Vizitarea se face numai în grupuri, de 3 ori pe zi, la ora 10, la ora 11 și la ora 12, ore la care sunt obișnuiți urșii să se hrănească.
Tariful de vizitare:
-        40 lei/adult;
-        10 lei copii peste 5 ani, elevi si studenți;
-        Gratuit pentru copii sub 5 ani.
             Deplasarea în rezervație se face pe un traseu marcat, iar pentru cei cu probleme de deplasare este folosit un trenuleț: 10 lei/persoană.
          Mai multe imagini în slideshow-ul de mai jos:

                                          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu