duminică, 7 iulie 2013

Lacul Sf. Ana               După cum știi, lacul Sf. Ana este singurul lac vulcanic din România, format pe fundul craterului unui vulcan. Lacul este în apropiere de Tușnad Băi, pe stânga Oltului, în masivul Ciomatu, pe teritoriul județului Harghita. Se presupune ca ultima erupție a avut loc cu circa 40.000 ani în urmă.
              Altitudinea este de 946 m, lacul are o formă aproape circulară (620 m lungime, 460m lațime) suprafața este de 19,50 ha, având o adâncime maximă de 7 m.
           Alimentarea cu apă se face numai din precipitații, puritatea apei este aproape de cea a apei distilate. Din această cauză apa nu are viață. Frumusețea locului și efectele terapeutice ale aerului, puternic ionizat din zonă, te face să-l alegi ca loc de plimbare.
           Vremea în zonă este foarte capricioasă și de aceea trebuie să afli cum va fi vremea pentru a putea vedea frumusețea acestor locuri. Lacul este considerat rezervație naturală. Este legat de Băile Tușnad prin multe poteci turistice, bine marcate și ușor de străbătut.
             Am ajuns în zona lacului pe o vreme capricioasă, cu ploaie și soare.  Te invit să facem împreună înconjurul lacului. Nu durează mult. Pentru un om normal, cam o jumătate de oră.
             O legendă spune că odată, aici era o cetate. Stăpânul cetății, fiind supărat pe 13 fete din popor, printre care și frumoasa Ana, le-a prins și înhămat la o caleașcă, biciuindu-le până la sânge.
  Ana, din cauza durerilor insuportabile s-a rugat la Dumnezeu ca să se crape pământul și să se scufunde cu totul. Dumnezeu a ascultat ruga Anei și a surpat muntele, iar din lacrimile fetelor s-a născut acest lac curat.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu