marți, 14 iunie 2011

Varatec si Agapia

Mănăstirile Văratec și Agapia sunt printre cele mai cunoscute mănăstiri din Moldova.
De la Piatra Neamț, la 40 de km se află Mănăstirea Văratec, amplasată într-un cadru natural deosebit - o mică depresiune de la poalele munților, adăpostită de culmea Dealul Mare, la o altitudine care nu depășește 460 m.
”Mănăstirea Văratec este un izvor viu, o carte deschisă pentru toți doritorii de reculegere, meditație și împăcare cu sine și cu aproapele într-o lume zbuciumată și căutare de Adevăr.”

Mănăstirea Agapia a fost construită între anii 1641-1643. Arhitectura bisericii nu are ceva deosebit. O deosebită valoare o conferă acestui monument frescele pictate de Nicolae Grigorescu, între anii 1858-1861.
Mănăstirea Agapia sau Mănăstirea Agapia Nouă cum i se mai spune, pentru a nu se confunda cu Schitul Agapia Veche, este o mănăstire ortodoxă de maici (300-400 de maici), situată pe valea pârâului Agapia, la 3 km de satul Agapia și 9 km de Tg. Neamț.
Denumirea de Agapia provine de la sihastrul Agapie care a trăit în poiana unde se află astăzi Mănăstirea Agapia Veche. Drumul către Agapia Veche este deosebit de pitoresc și mulți pelerini îl parcurg per pedes apostolorum, prin pădurea seculară.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu