miercuri, 22 septembrie 2010

cum sa-ti alegi un aparat foto digital

Aparate foto digitale se găsesc într-o gama larga de mărci, dimensiuni, cu diferite valori pentru zoom optic, rezoluții, diverse culori, carcase metalice sau din plastic etc încât ești derutat atunci când vrei să achiziționezi unul, dacă nu ți-ai stabilit ce vrei să faci.
Pentru ca să nu ai regrete mai târziu, este important să știi ce iți dorești de la acest aparat, adică sa-ți stabilești un fel de caiet de sarcini, chiar daca ți-l stabilești în minte.
1. În primul rând trebuie să stabilești bugetul, cât îți poți permite să cheltuiești pentru acest aparat foto digital. Funcție de bugetul stabilit alegi o marca de prestigiu, un tip de aparat mai profesional sau pentru amatori.
2. Ce vrei sa fotografiezi? Trebuie să te gândești ce imagini vrei să surprinzi pe camera ta – poze de familie, din excursii, poze la nunți etc pentru a stabili cam ce rezoluție iți trebuie, cât de puternic să fie zoom-ul optic etc.
3. Zoom-ul optic este foarte important atunci când faci fotografii in excursii, în situațiile în care subiectul este la mare distanță și în zone greu accesibile. De exemplu, în aceasta vară am fost în zona Padiș - munții Apuseni și am vrut sa fotografiez ceea ce se afla pe vârful muntelui din imagine. Vezi singur ce a rezultat. Am folosit un aparat foto cu x15 zoom optic.
4. Trebuie să te gândești că în afară de aparatul în sine îți trebuie o husă (sau o geanta) pentru aparat și accesoriile acestuia (baterii, filtre, obiective etc). Depinde de aparat.
5. Trebuie să iei în considerare caracteristicele pc-ului, să vezi dacă ai suficient spațiu de stocare de hard, dacă procesorul este suficient de rapid pentru procesarea pozelor cu rezoluții mari, dacă ai o imprimantă suficient de performantă pentru fotografii de calitate.
6. Funcție de modul de deplasare, iți alegi un aparat mai performant, deci mai greu, sau unul mai mic și ușor atunci când deplasările le faci cu rucsacul în spate.
7. Rezoluția este dată de numărul de pixeli. Dacă numărul de pixeli este mare și rezoluția este mare, fapt ce îmi permite să măresc mai mult fotografia fără a pierde calitatea imaginii. Dacă vreau să fac fotografii obișnuite îmi sunt suficienți 4-8 MP. Pentru a realiza fotografii de mari dimensiuni, postere, trebuie să mă orientez la un aparat cu peste 10-12 MP.
8. Trebuie să te gândești la modul de alimentare al aparatului. Dacă sunt baterii normale, care se găsesc la orice colț de stradă este foarte bine, dacă are o baterie specială, trebuie să te asiguri dacă este încărcată atunci când vrei sa faci poze, eventual să ai una de rezervă, încărcată, la tine. Asta implică niște costuri suplimentare.
9. În funcție de memoria livrată cu aparatul și volumul de fotografiat, trebuie să ai o memorie externă de rezervă sau posibilitatea de a descărca imediat aparatul pentru a continua activitatea începută.
10. Asigură-te că este confortabil pentru tine atunci când îl folosești, butoanele sunt ușor de manipulat, dacă vizorul sau ecranul din spatele aparatului sunt pe măsura pretențiilor tale, adică să te simți bine cu el. Nu cumpăra de pe internet. Du-te la magazin, butonează-l puțin și vezi dacă ți se potrivește.
11. Dacă aparatul este manipulat și de copii, trebuie să-ți alegi unul rezistent la șocuri, cu carcasă solidă.
12. Cele mai cunoscute mărci de aparate foto sunt: Canon, Minolta, Olympus, Panasonic, Fujifilm, Pentax sau Nikon.Au apărut mărci noi ca HP, Benq etc. Se zice că orice aparat de la o firmă recunoscuta face poze bune, dacă ….
Aceste sunt câteva orientări în alegerea unui aparat foto digital.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu