marți, 3 august 2010

Delfi


In ziua a 7-a am plecat din Atena spre Delfi, sanctuarul lui Apollo, locul unde Pythia pronunța oracole, cel mai căutat și mai vestit oracol al lumii antice. Delfi este amplasat în centrul Greciei, la nord de golful Corint, în munții Parnasului, fiind considerat în antichitate "omphalos", adică centrul lumii.
Poți să vezi în prezentarea mea, piatra care marchează ”centrul pământului”. Conform legendei, Zeus a lăsat sa zboare, de la capetele universului, doi vulturi, care s-au întâlnit deasupra stâncilor Phadriade ("Strălucitoarele"), Trandafirul și Înflăcărata, de pe Muntele Parnasos, stabilind astfel centrul lumii.
Sanctuarul din Delfi a fost înălțat pe ruinele unui templu al zeiței Geea, Mama Pământului, templu păzit de șarpele Python. Apollo, fiul lui Zeus, a ucis șarpele, asigurându-și astfel dominația asupra regiunii.
Sanctuarul lui Apollo s-a impus ca cel mai influent și prestigios centru spiritual al Eladei. Timp de peste o mie de ani, până in sec. al IV-lea d.Hr., oamenii din întreaga Grecie, dar și din alte zone, veneau la Delfi pentru a întreba oracolul despre afaceri, căsătorii, sănătate, cultivarea păm
ântului, călătorii.
Prezicătoarea ant
ichității Pythia, preoteasa, era o țărancă ce trebuie să aibă peste 50 de ani și o viață fără pată.
Conform ritualului, preoteasa și solicitanții se purificau în apa Castalia, apoi treceau prin fața mormântului lui Dionyssos pentru a bea apa sfințită de la izvorul Cassotis, după care, preoteasa se urca pe un soclu, și mestecând frunze de dafin intra în transa transmițând răspunsul lui Apollo prin niște sunete, interpretate de preoți.

Vei vedea ruinele vechiului templu, ansamblul arheologic de la Delfi cu sanctuarul propriu-zis, un amfiteatru bine conservat, iar în partea de sus, un stadion unde se d
esfășurau Jocurile Pythice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu