miercuri, 28 decembrie 2011
Pestera Polovragi
marți, 22 noiembrie 2011
Manastirea Polovragi, Cheile Oltețului
Mănăstirea Polovragi este o mănăstire de maici cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”. Intrarea în mănăstire este străjuită de o poartă masivă din lemn, împodobită cu multe sculpturi, pe care scrie : "Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului".
Poți admira splendoarea Cheilor Oltețului, aflate câteva sute de metri de complexul mănăstiresc, mergând pe un drum forestier. Merită făcută acesta deplasare. Vezi imagini în slideshow-ul de mai jos.
marți, 8 noiembrie 2011
Cazinoul din Constanța
Este o imagine pe care, aproape toți românii o recunosc, este ca un simbol al Constanței – CAZINOUL. Era și este punctul de atracție principal al orașului.
Starea de degradare avansată în care se află astăzi trezește indignarea tuturor care trec pe lângă el. Am fost și am văzut starea în care este.
Avem destule frumuseți în țara noastră, dar nu știm să le prețuim, să le acordăm atenția necesară. Cheltuim mulți bani pentru a crea o emblemă turistică și nu suntem capabili să pastrăm ceea ce avem. Cu ce să atragem turiștii? Cu clădiri în ruină din stațiunile balneare, cu drumuri pline de gropi, cu afaceriști care nu urmăresc decât câștigul imediat?
Trebuie să ne trezim la realitate, să facem ce trebuie făcut pentru deschiderea către turism, să lăsăm disputele politice și să trecem la muncă. Nimic nu pică din cer.
Poate a venit vremea să facem ceva. Privește cele câteva imagini din slideshow-ul de mai jos și spune-ți părerea. Mai cunoști și alte situații similare?
luni, 24 octombrie 2011
Manastirea Bistrita
Mănăstirea datează din jurul anului 1490, se află în apropiere de Costești (D.N. 67 Râmnicu Vâlcea - Târgu Jiu, la cca 30 km de Rm. Vâlcea) , fiind ctitorită de boierii Craiovești.
Aici, în complexul monahal de la mănăstirea Bistrița a fost imstalată prima tiparniță a lui Macarie. Se presupune că aici a fosr tipărit Liturghierul slavon al lui Macarie (1508).
Egumenul mănăstirii ieromonahul Eftimie a redactat primul act mănăstiresc în limba română, cunoscut ca Zapisul lui Eftimie din 1573.
Schitul Păpușa se află în vecinătatea Mănăstirii Bistrița, este situat peste rîu și poate fi văzut foarte bine atunci când urci spre peștera Sfântului Grigorie Decapolitul.
Complex monahal Bistrita este situat intr-o zonă naturală foarte plăcută, fiind înconjurat de multă verdeață, de păduri ce aproape înconjoară manastirea, oferind liniște si un aer atât de curat, benefic întregii ființe. dacă observi, ca în toate mănăstirile, florile sunt în prim plan.
Dacă dorești sa ramâi peste noapte, la Mănăstirea Bistrița găsești conditii de cazare printre cele mai bune din zonă. Odihnă plăcută.
marți, 11 octombrie 2011
Trovantii din Costesti
Aici, la Costești este singurul muzeu dedicat trovanților, administrat de Asociația Kogayon. De menționat că trovanții nu se găsesc numai aici ci și în alte locuri din țară și din lume. Dacă urmărești slideshow-ul prezentat mai jos ai să vezi cum apar trovanții din nisipul carierei. Localnicii susțin ca sunt pietre vii, deoarece, după o ploaie mai lungă, ei ar crește. Rămâne de dovedit.
luni, 25 iulie 2011
Transalpina
Traseul fiind foarte greu de străbătut s-a păstrat sălbăticia și tot farmecul acestei zone. Urmărește în slideshow-ul de mai jos câteva imagini surprinse pe acest traseu.
Se poate străbate întregul traseu, de la Novaci până la Sebeș, cu mașina, ajungând să fii uneori cu capul în nori și chiar mai sus decât ei. Încearcă și tu această senzație. Să sperăm că asfaltarea acestui drum nu va duce la distrugera mediului ambiant, poluarea lui cu diverse ambaje aruncate din mers sau pet-uri și diverse efecte sonore.
vineri, 15 iulie 2011
Sapanta
Prin ploaie am vizitat cimitirul vesel de la Săpânța.
Săpânța este celebră prin cimitirul din localitate - realizare a meșterului Stan Pătraș - 1935. Toate crucile sunt gravate și colorate de meșterul Stan Pătraș împreună cu ucenicii săi reprezentând în mod ironic, fără răutate, amănunte din viața celui răposat, în special realizările și obiceiurile rele ale acestuia. Prin această realizare cimitirul din Săpânța este original și unic în lume.
Sunt locuri frumoase de vizitata în această zonă, numai să nu ai norocul meu.
sâmbătă, 9 iulie 2011
Moldovita
Originea acestei mănăstiri rămâne învăluită în negura vremii, tradiția amintește de existența ei încă din timpul voievozilor Mușatini, care au ocrotit-o.
Ca în orice mănăstire și aici sunt numeroase mici zone cu flori, adevărate oaze de frumusețe și armonie care încântă privirea. Nu m-am abținut să nu surprind câteva în memoria aparatului.
Portretele ctitorilor, Petru Rareș împreună cu doamna Elena și doi copii sunt pe peretele de vest al naosului. De asemenea statuia lui Petru Rareș o vezi in fața muzeului.
duminică, 3 iulie 2011
Biserica Mănăstirii Voroneț
Localitatea Voronet, situata in judetul Suceava – nordul Moldovei, la 36 km de Suceava și la 4 km de orașul Gura Humorului, este renumită datorită unei culori folosită la decorarea bisericii Voroneț - albastrul de Voroneț.
Biserica a fost construită în anul 1488 într-un termen record chiar și pentru constructorii de astăzi, numai patru luni și jumătate.
Ctitorul este Ștefan cel Mare, mănăstire de maici cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe - purtătorul de biruință.
Picturile exterioare dateaza din vremea lui Petru Rares, picturi ce cu greu au răzbătut timpul. Din imaginile de mai jos vei vedea că partea mai expusă intemperiilor este cam decolorata sau partial distrusa.
Cea mai impresionantă frescă este cea de pe partea de vest - Judecata de Apoi.
Aşa cum o vedem acum, biserica Voroneţ reprezintă unul dintre monumentele bisericesti din Moldova creata în stil propriu, o combinație de elemente bizantine (plan treflat cu turlă pe naos), gotice (arcuri frânte la chenarele uşilor şi ferestrelor, contraforturi) şi autohtone (turlă pe patru arcuri şi bază stelată, ocniţe sub cornişă, arcade oarbe la abside, etc).
vineri, 24 iunie 2011
Mănăstirea Gura Humorului
Cu un mic efort te poți urca în turn să vezi o splendidă panoramă asupra așezării bucovinene. Sunt multe trasee turistice de urmat, nu sunt grele pentru că este o zonă deluroasă.
Este plăcut să petreci un timp aici. Câteva imagini mai jos.
marți, 14 iunie 2011
Varatec si Agapia
miercuri, 8 iunie 2011
Piatra Neamț
luni, 30 mai 2011
Prin Delta Dunarii
Trebuie să ai o cremă de protecție solară la tine, ceva să pui pe cap și eventual ceva mai gros pentru îmbrăcat – se face curent în timp ce te deplasezi cu barca prin deltă.
Mai multe imagini in slideshow-ul de mai jos.
vineri, 20 mai 2011
Voineasa
Baza de tratament este dotata cu aparatura moderna unde se poate trata nevroza astenica, surmenajul fizic si intelectual, afectiuni ale aparatului locomotor, ale cailor respiratorii si alte boli asociate.
Din stațiunea Voineasa poți să pornești pe diverse trasee turistice către Cataractele Lotrului, pădurea rezervației naturale Latorița , hidrocentrala de la Ciunget, lacul de acumulare Vidra și Obârșia Lotrului o zonă frumoasă de campare.
luni, 16 mai 2011
De la Orsova la Voineasa
Primul popas l-am facut la o biserica sapata in stanca schitul Piatra Scrisa, langa localitatea Armenis. Începuturile acestei manastiri este legata de gasirea unei icoane zugravite pe stanca, icoana sfintei treimi ce poate fi vazuta pe stanca negricioasa.
Tunelul feroviar ce trece prin zona a fost deviat cu cativa metri pentru pastrarea integritatii icoanei. Mai multe legende despre acast schit gasesti pe net.
Apoi am trecut prin Caransebes si m-am indreptat spre Sebes. Am facut un popas la Sarmizegetusa, cred ca stii ce a fost. Cateva imagini.
Am facut un mic ocol sa vizitam biserica din piatra din Densus, Sf. Nicolae. Se pare ca este una din cele mai vechi biserici din tara. A fost construita din pietre romane fasonate aduse din ruinele Sarmizegetusei din apropiere. S-au pastrat cateva fragmente valoroase de pictură murala, datând din 1443. Merita efortul.
De aici am luat-o spre Sebes, cu intentia de a ajunge la Voineasa. Ne-am hotarat s-o luam pe valea Sebesului, am trecut pe langa lacul Oasa, Obarsia Lotrului spre Voineasa. A fost un traseu mai lung si destul de dificil, mai ales pe distanta lacul Oasa – Obarsia Lotrului, un drum forestier cam valurit.