sâmbătă, 25 august 2012

Peștera Cetății

          La câțiva kilometri de cetatea Râșnovului, spre Poiana Brașov, poți vizita Peștera Cetății. Mai este cunoscută sub denumirea de Peștera Fundata. 
        Din drumul național se desprinde o potecă, ce urcă spre peșteră, un drum de circa 8 minute. Trebuie să fii puțin antrenat să parcurgi acestă alee spre peșteră – urcă cam abrupt. Merită osteneala, mai ales dacă admiri pădurea de frăsinet ce te înconjoară, ca niște paznici înalți și foarte drepți. 
           Peștera Valea Cetății a fost deschisă publicului de curând (2011), fiind descoperită prin 1949.
        În Sala Mare mai poți admira stalactite și stalagmite, cele care au scăpat vandalizării peșterii. Una este mai deosebită, cea care este chiar la intrarea în peșteră care are cam 2 m înălțime. De la intrare se trece printr-un tunel spre Sala Mare care are circa 2500 mp și o înălțime de 25 m, din care pleacă galerii în diverse direcții. 
           Pe pereții peșterii vezi scurgerile de calcit, peștera având numeroase infiltrații de apă. 
        Deoarece acustica este foarte bună, în Sala Mare este amenajat un loc unde se susțin concerte de muzică clasică, în fiecare sâmbăta, de la ora 18. 
        Deși peștera nu este prea mare și nu necesită mult timp pentru vizitare, merită să fie vizitată. De menționat faptul că aici găsești loc de parcare amenajat, lângă intrarea spre peșteră.


marți, 7 august 2012

Cetatea Râșnov


          Cetatea Râșnov este o cetate medievala, amplasată pe un deal calcaros, la sud de orașul Râșnov, în județul Brașov. Este unul din ansamblurile fortificate care s-a păstrat cel mai bine până în zilele noastre. 
              Se presupune că cetatea a fost ridicată pe locul unei fortificații din lemn ridicată de Cavalerii Teutoni (sec. XIII). Scopul cetății a fost acel de a apăra de atacurile destul de frecvente ale turcilor și tătarilor. Ea a fost construită de oamenii locului, nu are un stil arhitectonic cunoscut, fiind destinată scopului propus, acela de apărare și să fie o cetate greu de cucerit. 
             La construcția cetății s-a folosit piatra și cărămida. Accesul în cetate se face printr-o incintǎ înconjuratǎ de un zid de piatrǎ, astăzi în ruină, având la extremitatea de est un turn dreptunghiular (astăzi este numai parterul), iar pe celelalte trei laturi, sud, vest, vest – nord zidurile sunt flancate de pante abrupte cu o înălțime de aproximativ 150 m. 
             Cetatea are două curți. Zidurile curții exterioare sunt cam de 5 m înălțime și 1,5 m grosime. Curtea exterioară din partea estică a cetății era folosită pentru adăpostirea animalelor și are o intrare specială pentru introducerea alimentelor și armamentului. Animalele erau introduse pe sub turnul pătrat. Curtea interioară era pentru locuit și avea cămări cu alimente pentru vremuri de restriște. 
             Punctul slab al acestei cetăți era unui izvor de apă potabilă. În timpul unui asediu, atacatorii au surpins apărătorii cetății când luau apă de la acel izvor. blocând alimentarea cu apă cetatea a fost obligată să capituleze. După acest eveniment nefericit s-a luat decizia de a se construi o fântână interioară săpată în stâncă. 
            Legenda spune că fântâna a fost săpată de 2 prizonieri turci timp de 17 ani la o adâncime de 146 m, cu promisiunea de a fi eliberați la terminarea lucrării. 
            Cetatea este foarte aproape de Poiana Brașov, la câțiva km. Merită să fie vizitată. De sus, din cetatea, vezi aproape toată Țara Bârsei, toate localitățile din jurul cetății.