sâmbătă, 21 august 2010

Izvorul şi Biserica Sfintei Mucenice Paraskevi

În continuare am pornit spre Izvorul şi Biserica Sfintei Mucenice Paraskevi, pe valea râului Pinios. Este vorba de altă mucenică, nu cea ale cărei moaște se află Iași.

Legenda spune că un tânăr bogat din zonă s-a îndrăgostit de o fată foarte frumoasă care și-a închinat viața Domnului. Pentru că fata nu-l băga în seamă, tânărul a început să facă presiuni asupra localnicilor. Ca să liniștească lucrurile, Paraskevi s-a întâlnit cu tânărul bogătaș și l-a întrebat ce-i place la ea. Acesta i-a răspuns că ochii. Paraskeva și-a scos ochii, și i-a dăruit tânărului.

Localnicii au apreciat jertfa și o cinstesc ca pe o sfântă, se roagă în biserică și pătrund într-o peșteră minusculă spre izvorul făcător de minuni. De aici se poate lua apa care vindecă ochii.


marți, 17 august 2010

Termopile

După vizitarea sanctuarului lui Apollo de la Delfi, am continuat periplul prin Grecia, următoarea oprire fiind la monumentul de la Termopile, monument închinat eroilor care au luptat împotriva invaziei persane conduse de Xerxes I (480 î.Hr.).

Generalul Temistocle a hotărât să blocheze armata persană la Termopile. După lupte crâncene, regele Leonidas, având în vedere marimea armatei persane, decide să retragă grosul armatei, rămânând să acopere retragerea cu 300 spartani, 700 de thespieni, 400 de tebani și alte câteva sute de alți soldați. Un localnic i-a trădat, arătându-le perșilor o cărare ce ducea în spatele apărării grecești. Poate ai văzut filmul (300) dedicat acestei bătălii .





marți, 3 august 2010

Delfi


In ziua a 7-a am plecat din Atena spre Delfi, sanctuarul lui Apollo, locul unde Pythia pronunța oracole, cel mai căutat și mai vestit oracol al lumii antice. Delfi este amplasat în centrul Greciei, la nord de golful Corint, în munții Parnasului, fiind considerat în antichitate "omphalos", adică centrul lumii.
Poți să vezi în prezentarea mea, piatra care marchează ”centrul pământului”. Conform legendei, Zeus a lăsat sa zboare, de la capetele universului, doi vulturi, care s-au întâlnit deasupra stâncilor Phadriade ("Strălucitoarele"), Trandafirul și Înflăcărata, de pe Muntele Parnasos, stabilind astfel centrul lumii.
Sanctuarul din Delfi a fost înălțat pe ruinele unui templu al zeiței Geea, Mama Pământului, templu păzit de șarpele Python. Apollo, fiul lui Zeus, a ucis șarpele, asigurându-și astfel dominația asupra regiunii.
Sanctuarul lui Apollo s-a impus ca cel mai influent și prestigios centru spiritual al Eladei. Timp de peste o mie de ani, până in sec. al IV-lea d.Hr., oamenii din întreaga Grecie, dar și din alte zone, veneau la Delfi pentru a întreba oracolul despre afaceri, căsătorii, sănătate, cultivarea păm
ântului, călătorii.
Prezicătoarea ant
ichității Pythia, preoteasa, era o țărancă ce trebuie să aibă peste 50 de ani și o viață fără pată.
Conform ritualului, preoteasa și solicitanții se purificau în apa Castalia, apoi treceau prin fața mormântului lui Dionyssos pentru a bea apa sfințită de la izvorul Cassotis, după care, preoteasa se urca pe un soclu, și mestecând frunze de dafin intra în transa transmițând răspunsul lui Apollo prin niște sunete, interpretate de preoți.

Vei vedea ruinele vechiului templu, ansamblul arheologic de la Delfi cu sanctuarul propriu-zis, un amfiteatru bine conservat, iar în partea de sus, un stadion unde se d
esfășurau Jocurile Pythice.