Am intrerupt postarea pe blog o perioada, deoarece am fost intr-o mica excursie la Istanbul.
Pentru a va demonstra acest lucru va voi prezenta o fotografie panoramica – realizata cu nu mic program numit AutoStitch, un program free.
Conditia principala, pentru a reusi o panorama, este aceea de a avea grija ca la fotografiere, fotografia urmatoare sa cuprinda cel putin 1/3 din precedenta.
Dimineata am plecat, din Sidirocastro, spre Ouronopolis pentru a merge in croaziera spre muntele Atos. Pe traseu am oprit si am facut cateva fotografii pe care le vedeti in continuare. Ziua aceasta va fi cea mai lunga, din punct de vedere al traseului de parcurs: Sidirocastro – Ouronopolis, imbarcare pentru croaziera spre muntele Atos, - Salonic – Kalambaka(meteore). Din cauza ca sunt prea multe de vazut (multe fotografii), voi prezenta fragmentat traseul acestei zile. Prima parte - de la Sidirocastro la Ouronopolis (orasul zeilor).
Dupa trecerea granitei dintre Bulgaria si Grecia, am facut primul popas, Sidirocastro, seara in jurul orei 6. Cazarea buna, hotel 3 stele. Dupa operatiunile de cazare am plecat prin micul orasel. Am vizitat manastirea din stanca Agios Dimitrios si de la inaltimea acesteia am admirat asfintitul si panorama oraselului Sidirocastro. Priveste.
Am plecat din Bucuresti dimineata devreme, am traversat Dunarea pe podul de la Giurgiu, am trecut pe langa Plevna intrand pe autostrada Varna-Sofia. Am facut popas intr-un loc denumit ”La steaguri” un popas special amenajat pentru pauza turistilor, popas dotat cu toate cele necesare (nu vedeti la noi asa ceva). Am continuat traseul pe autostrada pana la Sofia, de unde am luat-o spre sud, directia Grecia. Pozele de pe traseu sunt facute prin geamul autocarului si imi cer scuze pentru calitatea lor. Inainte de granita cu Grecia, la cca 30-40 km, an facut o abatere de la traseu si am vizitat manastirea Rila, din muntii cu acelasi nume. Este splendid, merita vizitata. Nu ratati vizitarea daca treceti prin zona.
Tehnologia camerelor foto digitale permite realizarea facila a fotografiilor. Cred ca nu este persoana careia sa nu-i placa sa fotografieze, indiferent cu ce (aparat foto digital, telefon mobil sau aparat de filmat)
Fotografiati ceea ce va intereseaza. O fotografie este buna daca iti place si place si altora. Poate ati auzit sau ati citit despre niste reguli in fotografie. Lasati regulile si fotografiati.
Nu este de mirare ca in locurile de interes turistic este intotdeuna cineva care fotografiaza. Ma intreb, oare cate poze vor fi reusite, cate vor fi vazute vreodata de insusi creatorul lor sau si de altii?
Ai fotografiat. Ce faci mai departe? Le descarci intr-un calculator, le vizualizezi sau nu, stergi cele care nu-ti plac, faci sau nu editarile de rigoare (taiere parti nerelevante, rotire, ajustarile de culoare si de luminozitate etc) si le pastrezi intr-un fisier. Nu pastrati fotografiile rele.
De cate ori ai revazut fotografiile realizate? Le-ai aratat si prietenilor, cunostintelor familiei, sau pur si simplu ai uitat?
Este mai complicat sa le arati de pe un computer. De aceea, in continuare, iti propun diverse forme placute de vizualizare.
Sunt foarte multe programe “free” de realizare a unui show fotografic sub forma unor mici filmulete, care pot fi vazute cu orice DVD player.
Vrei sa participi la o excursie externa. Cauti oferte la agentiile de turism, sau dai o cautare pe net. Ce gasesti?
Multe oferte. Toate propunerile de circuit turistic sunt o insiruire de localitati, defalcate pe zile sau etape care nu spun mai nimic. Poate ai auzit de ele sau nu.
Vrei sa vezi pe unde te vor plimba acele agentii de turism. Cauti o harta. Incerci sa descoperi punctele turistice propuse. Se pierde o multime de timp si daca nu-ti place traseul, cauti alta oferta, incepand aceeasi munca.
Nu ar fi fost mai simplu ca agentiile de turism, atunci cand prezinta oferta sa-ti prezinte si o harta a traseului propus? Sa-ti faci o parere asupra traseului, sa vezi daca te satisface, sa vezi cam pe unde te vei deplasa …
Am fost în Grecia, circuit de 8 zile cu autocarul. A fost foarte frumos. Nu ma asteptam. Gandeam ca în Grecia am să văd numai ruine, stânci și mare. A fost o mare surpriza.
Voi prezenta o harta cu traseul parcurs in cele 8 zile ale circuitului, harta pe care trebuia sa o prezinte agentia de turism, dupa care, voi incerca sa prezint, prin imagini fotografice si film toate etapele acestei excursii.
Deci, cei care au fost si au vazut vor revedea ce au vazut, cei care n-au fost si n-au vazut vor vedea ce n-au vazut.