duminică, 18 august 2013

Tinovul Mohos



Locul de parcare

           Dacă ai ajuns în zona lacului Sf. Ana, ai făcut o vizită în jurul lacului, la plecare, poate ar trebui să faci o scurtă vizită în tinov.
             Tinovul Mohos este o mlaștină, formată în craterul unui vulcan din masivul Ciomatu, județul Covasna, la altitudinea de 1050 metri.
             Pentru a vizita tinovul îți trebuie cam 45 minute, punctul de plecare fiind din parcarea de sus de la Lacul Sf. Ana. Vizita se face numai în grup, condus de un ghid ce are misiunea de a te dirija pe cărările marcate pe suprafața mlaștinei, costul biletului fiind de 5 lei. Vizita se poate face în fiecare zi.
Frăguțe
           Locul de adunare este chiar la intrarea în tinov. Ca să nu te plictisești, până se formează grupul, poți admira peisajul din jur, iar cei care n-au stare, pot găsi prin iarba deasă numeroase frăguțe ce abia așteaptă să fie culese de cineva.
             Suprafața tinovului este de cca 40 hectare, dar numai o mică porțiune poate fi vizitată, zona amenajata în acest scop.
Poteca de lemn
              Tinovul Mohos se poate traduce ca Lacul cu Mușchi
           Tinovul Mohos este declarat rezervație naturală datorita numeroaselor specii de plante rare care se găsesc aici (mesteacănul pufos, merișorul de munte, brădișorul, specii de rogoz, plante insectivore precum roua cerului).
Roua cerului
Poteca de lemn
            Se presupune că aici au existat doi vulcani: Mohos și Sfanta Ana. Primul a erupt Mohos, pe locul lui apărând un lac. Apoi a erupt Sf. Ana și aproape toată cenușa s-a depus în lacul Mohos colmatându-l, formându-se astfel actuala mlaștină.
Ochiul de apă de 23 m
                În timp ce vizitezi tinovul ai să vezi 2 ochiuri de apă (unul adânc de 19 m, iar celălalt de 23 m), iar în rest este numai turbă pe care s-au dezvoltat muschi. Ghidul vă interzice abaterea de la traseul marcat (potecă din lemn), deoarece exista pericolul scufundării în turbă, cu toate că tufele de afine te atrag. Ne-a permis numai într-un singur loc să părăsim (poteca din lemn), chiar la intrare, pentru a încerca elasticitatea solului. Parcă eram pe o saltea cu arcuri.
Ochiul de apă 19 m

Trunchi cojit de urs
             Spre finalul traseului, ghidul ne-a arătat cam ce poate face ursul carpatin – porțiuni din trunchiul uni brad erau decojite, de la circa 2,5 metri de sol până jos.
Foișorul de lemn
După ieșirea din tinov, la indicația ghidului am fost la un foișor de lemn, de unde se poate vedea Tinovul Mohoș în totalitate. Merită efortul. 
Mai multe imagini în slideshow-ul de mai jos: