vineri, 24 iunie 2011

Mănăstirea Gura Humorului


Gura Humorului, este un oraș în județul Suceava, Bucovina de sud, în nordul româniei. Dacă vrei să vizitezi mănăstirile din nordul Moldovei, nu trebuie să ratezi mănăstirea Gura Humorului.
Ca orice mănăstirre din aceasta zonă, de la intrare, te întâmpină cu cele mai frumoase flori. Privește-le.
Cu un mic efort te poți urca în turn să vezi o splendidă panoramă asupra așezării bucovinene. Sunt multe trasee turistice de urmat, nu sunt grele pentru că este o zonă deluroasă.
Este plăcut să petreci un timp aici. Câteva imagini mai jos.

marți, 14 iunie 2011

Varatec si Agapia

Mănăstirile Văratec și Agapia sunt printre cele mai cunoscute mănăstiri din Moldova.
De la Piatra Neamț, la 40 de km se află Mănăstirea Văratec, amplasată într-un cadru natural deosebit - o mică depresiune de la poalele munților, adăpostită de culmea Dealul Mare, la o altitudine care nu depășește 460 m.
”Mănăstirea Văratec este un izvor viu, o carte deschisă pentru toți doritorii de reculegere, meditație și împăcare cu sine și cu aproapele într-o lume zbuciumată și căutare de Adevăr.”

Mănăstirea Agapia a fost construită între anii 1641-1643. Arhitectura bisericii nu are ceva deosebit. O deosebită valoare o conferă acestui monument frescele pictate de Nicolae Grigorescu, între anii 1858-1861.
Mănăstirea Agapia sau Mănăstirea Agapia Nouă cum i se mai spune, pentru a nu se confunda cu Schitul Agapia Veche, este o mănăstire ortodoxă de maici (300-400 de maici), situată pe valea pârâului Agapia, la 3 km de satul Agapia și 9 km de Tg. Neamț.
Denumirea de Agapia provine de la sihastrul Agapie care a trăit în poiana unde se află astăzi Mănăstirea Agapia Veche. Drumul către Agapia Veche este deosebit de pitoresc și mulți pelerini îl parcurg per pedes apostolorum, prin pădurea seculară.


miercuri, 8 iunie 2011

Piatra Neamț

Municipiul Piatra Neamț este așezat pe valea Bistriței, la confluența cu pârâul Cuiejdi, la o altitudine de 310m. Este înconjurat de muntele Pietricia spre sud-est, Cozla spre nord, cernegura la sud-vest, Cârloman spre nord-vest și Bâtca Doamnei spre sud-vest.
În momemtul vizitării lui am fost încântat de frumusețea lui, un oraș curat, cu adevărat Perla Moldovei. Am făcut o plimbare cu telegondola până pe vârful Cozla de unde puteai admira orașul în toata splendoarea lui. A fost o plimbare plăcută. Dacă ajungi aici, fă o plimbare cu telegondola. De sus se vede, în depărtare, Ceahlăul.
Vezi imaginile de mai jos, făcute din balconul hotelului, din oraș și de pe dealul Cozla.