vineri, 31 decembrie 2010

Insulele Prinților

Un loc de refugiu din orașul supraaglomerat îl constituie Insulele Prinților, formate din 9 insule din Marea Marmara, cu plaje liniștite, paduri de pini și mănăstiri vechi.

Cele mai cunoscute sunt cele 4 insule mai mari: Kinaliada, Burgazada, Heybeliada și Buyukada.

Plecarea a fost din portul Kabatas și până la destinație poți sa vezi, moscheea Sf. Sofia, palatal Topkapi, podul Bosfor, prima escala este portul Kadikoy, pe partea asiatică a Istnabulului.

Pentru a pastra atmosfera de liniște și puritate a aerului, pe doua din aceste insule nu circula decât mașinile serviciilor esențiale, restul deplasărilor facându-se cu trăsura, bicicleta sau per pedes apostolorum.

În slide-ul prezentat ai sa vezi câteva imagini din aceste insule.

Vizionare plăcută.


luni, 20 decembrie 2010

Palatul Dolmabahce


Ultima extravaganță a Imperiului Otomam a fost construcția Palatului Dolmabahce, inaugurat în 1856 de sultanul Abdul Mecit.

Palatul Dolmabahce poate fi comparat, ca opulență – cu cele 46 de încăperi ornate cu aur și cristal, cu Palatul Versilles din Franța.

Domnia sultanilor s-a terminat in 1922, când ultimul sultan a plecat în exil.

În interiorul palatului este interzisă fotografierea sau filmarea. Din acestă cauză, nu vei vedea aici imagini din interiorul palatului.

Palatul Dolmabahce este construit pe malul Bosforului, fațada de marmură are lungimea de 284 m.

Întemeietorul republicii turce, Ataturk a avut biroul din Istanbul în Palatul Dolmabahce, folosind un dormitor, o baie și un salon de lucru. Ora morții lui este indicată de toate cesurile din interiorul Palatului Dolmabahce - 9:05.

Încearcă să-l vezi, dacă ajungi prin Istanbul.

luni, 13 decembrie 2010

Palatul Topkapi

Sultanul Mehmet II (cuceritorul Constantinopololui) a construit Palatul Topkapi (Topkapi Sarayi) ca reședința principală, între anii 1459 și 1465.
Palatal Topkapi - "Poarta cu tunuri" – și-a luat titulatura de la numele porții pe care ieșea sultanul din grădina palatului, pentru a se plimba cu corabia pe Bosfor.
Palatul Topkapi - simbol al marelui Imperiu Otoman, a servit ca resedință sultanilor în perioada 1465-1853.
Amplasamentul Palatului Topkapi, între Cornul de Aur și Marea Marmara, a fost astfel ales încât să ofere o perspectivă asupra strâmtorii Bosfor, pentru a putea supraveghea traficul pe strâmtoare.
Detalii despre acest palat gasesti pe internet. Sunt prea multe de spus și nu știu ce te interesează și cât de multe detalii vrei. Cred că mai bine privești la slide showul de mai jos. Vei vedea curțile interioare ale Palatului Topkapi, construcțiile interioare, vedere asupra Bosforului etc. Dacă ai întrebări postează-le la comentarii și-ti voi răspunde.
Bucura-te de imagini.


marți, 7 decembrie 2010

Moscheea Sf. Sofia

Cea mai veche opera arhitecturala bizantina este Moscheea Sf. Sofia, fiind cunoscuta si ca Hagia Sofia, Biserica Sfintei Intelepciuni sau Catedrala Sf. Sofia. Oricum ai numi-o, toata lumea te poate directiona spre moscheea Sf. Sofia.

Moscheea Sf. Sofia a fost construita de Imparatul Constantin ca o basilica in secolul IV. In urma distrugerii acesteia de un incendiu, a fost reconstruita sub Imparatul Iustinian de arhitectii Isidor din Milet si Anthemios din Tralles, profesori de geometrie la Universitatea din Constantinopol.

A fost cel mai mare monument al crestinatatii pana in 1453, cand a fost transformata in moschee.

Din ordinul lui Mustafa Kemal Ataturk - creatorul turciei moderne, moscheea Sf. Sofia a devenit muzeu.

Moscheea Sf. Sofia a fost construita intre anii 532 si 537. La terminarea constructiei, tavanul si cupola bisericii erau poleite cu aur. Coloanele din interiorul bisericii au fost facute din marmura fina cu diferite tonalitati de culoare.

Ti-am prezentat cateva date despre moscheea Sf. Sofia. Nu are rosta sa te plictisesc cu mai multe detalii, mai bine priveste.

miercuri, 1 decembrie 2010

Moscheea Albastra

Pentru a sugera suprematia Islamului asupra crestinismului, moscheea albastra a fost construita, pe locul uni palat bizantin, vis-à-vis de Sfanta Sofia, la comanda sultanului Ahmet I, sultan ce avea varsta de 19 ani.

Moscheea a fost construita intre 1609-1616, de arhitectul Mehmet Aga.

Numele moscheii vine de la culoarea albastra a faiantei de Iznik care a fost folosita in interior.

Legenda spune ca sultanul ar fi dorit ca minaretul sa fie placat cu aur, iar arhitectul a inteles ca moscheea sa aiba 6 minarete si asa a rezultat, are 6 minarete, asa cum avea moscheea de la Mecca. Pentru ca moscheea de la Mecca sa fie unica, s-a mai construit un minaret la aceasta, Intrarea monumentala este folosita foarte rar, fiind utilizate intrarile laterale. Cei 4 pilastri, care sustin domul central de 23,5 m diametru, la inaltimea de 43 m, au un diametru de 5 metri.

Moscheea a fost ornata cu 20143 de placi de diverse tipuri, renumita faianta de Iznik.

Fantana ablutiunii din centrul moscheii nu mai este folosita pentru spalarile rituale ale credinciosilor musulmani.

Destul cu vorbaria, te las sa vezi slideshow-ul de mai jos.