luni, 28 iunie 2010

Atena


Atena este cel mai vizitat oras al Greciei. Capitala a statului, cu o populatie de cca 5 milioane de locuitori (cca jumatate din populatia tarii) Atena este centrul economic, financiar, industrial, politic si cultural al Greciei.
Poti vizita Atena doar pentru Acropole, Parthenon si Muzeul National, unde vei gasi unele dintre cele mai frumoase urme ale Greciei antice si vei simti sarmul sacru al monumentelor si al artei.
Daca urci pe Acropole sau pe muntele Likavitos vei descoperi de fiecare data un alt oras Atena, plin de contraste si surprize: antic, bizantin, neoclasic, modern, vesel. Atena antica era un oras-stat puternic si de asemenea un centru al artei, studiului si filosofiei, locul in care se afla Academia lui Plato si liceul lui Aristotel. Multi politicieni, filosofi si scriitori de vaza ai lumii antice s-au nascut aici, cum au fost: Socrates, Sophocles, Pericles etc.
Atena a fost centrul civilizatiei, locul in care democratia a luat nastere pentru prima data, in secolul V i.e.n. Mostenirea acelor timpuri este inca vizibila, cel mai impresionant fiind Partenonul de la Acropole, un bloc de piatra plat, care se ridica la 150 m deasupra marii in orasul Atena.
Partenonul este un templu inchinat zeitei Atena si a fost construit in secolul al V-lea i.e.n. pe stanca Acropole de la Atena si este ca un simbol al Greciei antice si al democratiei ateniene, este inclus in lista vestigiilor protejate de UNESCO impreuna cu Acropole. In jurul Acropolei si in Plaka se pot vedea multe ruine grecesti si romane.

De la Atena au fost organizate excursii de cate o zi la:
- Napflio, canalul Corint, Micene, complexul Asklepios
- O croaziera spre insulele Hydra, Poros si Aegina;
- Cap Sunion, templul lui Poseidon.

vineri, 18 iunie 2010

Garda la Palat

Hoinarind prin Atena, nu trebuie sa pierzi spectacolul ocazionat de realizare a schimbului de garda de la Palatul Parlamentului. Schimbul se realizeaza, de obicei la 3 ore, dar in timpul verii la o ora. Va prezint acest slide show cu ceremonialul schimbului de garda, in ordinea efectuarii lui. Daca spatiul va permite, voi incerca sa prezint si imagini filmate.


vineri, 11 iunie 2010

Athena-Acropole

Urmatorea tinta – Athena. Dupa o calatorie de circa 5 ore, de la Kalambaka, prin zone frumoase cu diverse forme de relief, am ajuns la Athena.
In prima zi de sedere la Atena am vizitat, bineinteles, Acropole. Ce poti sa spui despre Acropole, cand s-au scris volume intregi despre acesta simbol al Atenei? Mai bine sa lasam imaginile sa vorbeasca.Daca doresti mai multe imformatii scrie mai jos.
joi, 10 iunie 2010

MeteoreContinuam calatoria pe meteore. Este impresionanta privelistea ce ti se ofera. Toate acele lacasuri monahale si manastiri ridicate in varf de stanca… Merita efortul sa vii sa vezi cu ochii tai. Iti prezint 2 imagini in format mai mare, iar restul sub forma de slide show. Iti place?


vineri, 4 iunie 2010

Meteora (Kalambaka)

Am sosit in Kalambaka aproximativ in jurul orei 22. A fost lung drumul de la Salonic pana aici. Dupa o nopate odihnitoare, dimineata devreme, la 8, eram in autocar, am facut un prim popas la un atelier de icoane – au fost prezentate diferite tehnologii de realizare a icoanelor, pe diverse materiale.
Dupa acest mic popas de documentare, am pornit sa urcam pe meteore. Restul il vedeti si voi. Nu cred ca mai trebuie sa dau explicatii. Cine doreste, sa intrebe.
Acum, cateva fotografii. Sunt foarte multe. Le voi prezenta pe fractiuni, deoarece fisierul rezultat pentru toate fotografiile este foarte mare. Imi cer scuze pentru aceste neplaceri.
Am sa postez o fotografie cu vederea localitatii Kalabaka de la manastirea sf. Stefan


miercuri, 2 iunie 2010

SalonicDupa intoarcerea din mica croaziera de langa muntele Athos, am vizitat oraselul Ouronopolis, apoi ne-am imbarcat in autocar cu directia Salonic (a se urmari harta).

Punctul de sosire a fost Biserica Sf. Dumitru. Dupa vizitare am facut urmatoarea oprire langa Turnul Alb – simbolul orasului in ghidurile turistice.
A fost o vizionare scurta. Ne grabeam sa ajungem la urmatoarea tinta a circuitului - Kalambaka - meteora.


marți, 1 iunie 2010

Croaziera spre AthosSa continuam calatoria noastra din ziua a doua.

De la Ouronopolis ne-am imbarcat pe o nava maritima de pasageri pentru a face o mica croaziera pana in apropierea muntelui Athos.
Pe parcursul croazierei s-au vazut mai multe asezaminte manastiresti, pe care le-am fotografiat si le prezint mai jos.